Afgelopen weekend, zaterdag 25 mei, kwam de ambtenaar van de gemeente die zich inspant voor sociaal en veilig sporten, Janita Kist, ons een bord overhandigen omdat wij als Noveas voldoen aan de eisen die worden gesteld aan verenigingen.
Wij zijn een vereniging waar je sociaal en veilig kunt sporten, waar iedereen kan en mag meedoen en waar plezier in het spel belangrijk is en daar zijn we trots op!
Dit bord is daarvan een uitdrukking en we zijn blij dat ook door de gemeente wordt gezien en erkend dat we veilig en sociaal en sportief sporten belangrijk vinden. Daar kunnen we allemaal blij mee zijn en laten we ons allen inspannen om dit ook zo te houden.
Peter van der Terp uit Steenwijk fluit zijn derde finale in Ahoy: ‘DVO of PKC? Nee, wij zijn fan van de scheids’
‘I Will Survive’. Onder de klanken van de Rotterdamse Hermes House Band gaat het dak eraf in sportpaleis Ahoy. De teams van PKC Papendrecht en DVO Bennekom lopen warm voor de zaalkorfbalfinale. Arbiter Stan de Groot en Peter van der Terp zijn daar ook al even mee bezig. „Wat een mensen. Lawaai, sfeer, heerlijk”, zegt Van der Terp. Zo’n tienduizend supporters bevolkten zaterdag de tribunes.
Noveas is fan van Peter en Stan. Foto: Carolina Linthorst
Eerder op de dag, ’s morgens rond 10.30 uur, vertrok een bus vol supporters vanaf de parkeerplaats bij korfbalclub Noveas in Steenwijk. De club van Peter van der Terp. Voor Peter en Stan was het de derde keer op rij dat ze de belangrijkste wedstrijd van het seizoen mochten fluiten. Peter telt zelf 51 lentes. „Voor Stan is het ook wat hoor. Dat joch is 27 en staat nu voor de derde achtereenvolgende keer hier in Ahoy te fluiten. Leuk toch?”
Noveas is op pad met de spelersbus van de Sportclub Heerenveen vrouwen. En op de wegen merk je toch wel dat dit voor passanten een heuse blikvanger is. Ergens ter hoogte van Amersfoort gaat de telefoon. Herman Scholten. Die gaat elk jaar naar de finale, maar deze keer niet. „Ik zou met de bus mee. Ziek, ik lig op bed. Vanmiddag kruip ik maar even voor de tv. Hoef ik niks te missen.” Herman gaat vaak met Peter mee als deze moet fluiten. „Niet elk weekend, maar regelmatig. Peter is de beste, een betere is er niet. En daarom staat hij nu weer in Ahoy”, zo klinkt het. „We zijn samen bij PKC en Fortuna in Delft geweest. Ook in Amsterdam bij Blauw Wit en Rohda.”
Een leuk avontuur
Diane van der Terp, de vrouw van Peter, vertelt dat ze voor het derde jaar op rij met de bus op stap zijn naar de finale. „Een leuk avontuur.” Ook dochters Lotte, Sian en Floor zijn mee. Bovenin de bus ligt een spandoek met het opschrift: ‘Heel veel succes Peter en Stan, KV Noveas’. „Voor een regioclub is het toch leuk dat we de finale bezoeken”, zegt Noveas-voorzitter Arent Lanenga. „PKC heeft denk ik de beste papieren, maar mij maakt het niet uit wie wint.” Lanenga zou stoppen als voorzitter, maar bleef nog even aan. „Er is een kandidaat, maar die was nog niet beschikbaar. Dat is straks in september anders.”
Een mooie sfeer in een kolkend Ahoy. Foto: Carolina Linthorst
De bus trekt ook bekijks op de parkeerplaats van Ahoy. „Of we voor DVO of voor PKC zijn? Nee, we zijn voor de scheids”, is een paar keer hoorbaar. Op het plein voor Ahoy zijn volop korfbalactiviteiten. Er klinkt muziek. ‘ Vanavond ga ik even uit mijn bol ’’. En ja hoor daar is ie weer: ‘ Sweet Caroline ’. Het spandoek hangt inmiddels aan de tweede ring, vak HF om precies te zijn. Daar zijn de fans van Noveas neergestreken. Ook de juniorenfinale gaat tussen PKC en DVO, reuze spannend. PKC winst met 21-19. De seniorenfinale daarentegen is oersaai. DVO schakelde knap in de halve finale regerend landskampioen Fortuna uit, maar komt er nu geen moment aan te pas. Na 1-4, wordt het al vlot 2-7 om bij 20-33 voor PKC te eindigen.
Minst intensieve finale
Peter van der Terp spreekt van de minst intensieve finale van de drie die hij mocht fluiten. „Dat had er zeker mee te maken dat het krachtsverschil groot was. Al moet je als arbiter wel scherp blijven. Voor mijn gevoel floten we wel goed. Ik heb na de wedstrijd geen signalen ontvangen dat het anders was.” Wat blijft het meest hangen? „Bijzonder was wel dat extreem veel mensen met Stan en mij op de foto wilden. En toch ook de gang van de kleedkamer naar de sportvloer. Dat is waar je samen een jaar naartoe gewerkt hebt.” En volgend jaar nog een keer? „Zou kunnen. Als we weer dit niveau halen doen we daar zeker voor mee.”
Stralend zonnetje, wel veel wind. Korfbalvereniging Noveas beleefde zaterdag een prima kick-off van het Old Stars Walking Korfbal. Met dertien namen op papier van mensen die het wel (weer) eens wilden proberen. Een aantal met korfbalervaring uit het verleden, maar dat is op zich helemaal niet nodig om toch op een goede manier mee te kunnen doen.
Tijdens de kick-off werden al diverse spelvormen van de korfbalsport geoefend. Foto: Sieb van der Laan en tekst: Don van der Veen
En ze kwamen alle dertien opdraven. Sterker nog er kwamen nog twee sportievelingen ‘aanwaaien’, zodat vijftien korfballers, mannen en vrouwen, de vuurdoop beleefden. Zo’n kick-off is naast sportief ook feestelijk. En daarom werd er begonnen met koffie en gebak.
„Een mooi initiatief, en voor een start is het aantal aanmeldingen niet verkeerd”, zo klonk het tevreden uit de mond van trainster Tineke Rudolphie. Ze is actief voor Stichting Sport en Bewegen. „Voor ouderen, maar het is sowieso voor mensen uit alle leeftijdsgroepen belangrijk om goed te bewegen. We worden ingehuurd door verenigingen en stichtingen, en ik heb zelf uiteraard ook jaren korfbal gespeeld. Zo geef ik les in Willemsoord, Steenwijkerwold en aan mensen uit Eesveen die bewegen in het dorpshuis van Kallenkote.” Rudolphie geeft samen met Bert Meijer training tijdens de kick-off. „Het project richt zich op 55-plussers. Maar iedereen is welkom om mee te doen. Jonger mag ook. Er doet vandaag ook iemand van veertig mee.” Bewegen is gezond, maar Walking Korfbal heeft ook een sociale functie. „Want we drinken met elkaar een bakje koffie. Gezelligheid hoort er ook bij.
Meijer gaat nog even in op de spelregels voor Walking Korfbal. „Rennen en springen mag niet. Je leert onder meer hoe je moet bewegen, de bal vasthouden, en hoe te schieten. Oftewel, we leggen tal van korfbal-technische vaardigheden uit. Daarbij staat plezier beleven centraal.” De sporters druppelen binnen. „Ik hoop dat ik het nog bij kan sloffen. Want ik ben al 75-plus”, zegt Trijntje Doorenspleet. Dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen. Ook Bert Gildemeester is van de partij. „Ja, ik heb jarenlang gekorfbald. Ook nog op hoog niveau, bij het toenmalige LUTO in Amsterdam. Nee, die club bestaat niet meer. Bij Noveas heb ik in het eerste, tweede en derde gespeeld. Ik voel me nog wel fit, en zie al veel oud ploeggenoten. Ik heb hier tot mijn 63e gespeeld. Hoe oud ik nu ben? Zeventig.” Bert tovert een paar fraaie sportschoenen uit de tas. „Zal even wennen zijn aan de spelregels. Geen springen en rennen. Sowieso leuk toch?”
Het project richt zich op 55-plussers. Maar iedereen is welkom om mee te doen. Jonger mag ook. Foto: Sieb van der Laan
Herman Scholten had plannen om mee te doen, maar laat de kick-off even aan zich voorbijgaan. „Het kan maar zo zijn dat ik na de voorjaarsvakantie wel mee ga doen. Ik was vanmorgen niet zo fit, dus sla ik dit in ieder geval even over. Ik ben vijfenzeventig en het lopen wordt minder. Het houdt een keer op.” Scholten heeft een actief korfbalverleden zowel als speler, p.r.-man en medewerker voor het KNKV bondsbestuur. „In 1981 begon ik zelf als speler bij Samen Eén in Giethoorn. Ook heb ik nog tot 1994 bij DOS’46 in Nijeveen gekorfbald. Daarna p.r.-werk voor DKOD, AKC Almelo, Blauw Wit Heerenveen en SCO. En nu doe ik samen met Peter van der Terp de sponsoring voor Noveas.”
Idee voor Walking Korfbal
„Ik zie bekende gezichten, oudgedienden en ook nieuwe gezichten”, aldus voorzitter Arent Lanenga. „Wij hebben de focus aardig op de jeugd liggen. Zo’n anderhalf jaar geleden kregen we een paar keer de vraag of Walking Korfbal iets voor ons zou kunnen zijn. Ook volgde van het Ouderfonds een mailtje daarover. We zijn toen een traject ingegaan met als gevolg de start van vandaag.”
Irma Profijt voerde het woord namens het KNKV. „Ik heb hier vroeger gekorfbald en woon in Marknesse. Door voor het KNKV te werken heb ik van hobby mijn beroep gemaakt. Het is destijds met Old Stars voetbal begonnen en daar zijn steeds meer sporten bijgekomen. Zoals basketbal, tafeltennis, rugby, en dus ook korfbal. Deze week is Amicitia in Vriezenveen ook met Walking Korfbal begonnen. Bij het ouder worden is bewegen niet altijd eenvoudig, maar zelfredzaamheid is belangrijk en ook een stukje gezelligheid.” Profijt reikte namens het KNKV een wedstrijdbal uit aan Noveas. Na een warming-up gegeven door Henny Biemans en Sandra Lampe werden diverse spelvormen beoefend.
Na de training was er soep met ballen. En na de meivakantie is er vanaf 11 mei elke woensdag van 13.00 tot 14.30 uur Walking Korfbal. Meer informatie via Peter van der Terp: (06) 29 51 55 47.
Peter van der Terp uit Steenwijk fluit weer de landelijke korfbalfinale in Ahoy Rotterdam: ‘Zo’n telefoontje krijgen? Daar doe je het voor’
Plotseling werd het een drukke zondag. Aanleiding was een belletje van het KNKV. „En daar ben ik best blij mee. Samen met Stan de Groot aangewezen voor de Nederlandse zaalfinale. Komende zaterdag in Ahoy Rotterdam”, zegt korfbalarbiter Peter van der Terp. En toen dat nieuws wereldkundig werd? „Nou inderdaad, de hele dag belletjes en appjes. Hartstikke lief, dat mensen zo betrokken zijn.”
Peter van der Terp staat zaterdag voor het tweede jaar op rij in Ahoy. Foto: Archief: Wilbert Bijzitter Don van der Veen • 12 april 2022, 14:44 • Steenwijk
„Wat ik aan het doen was zondagmorgen? Ik was de beelden aan het terugkijken van de wedstrijd die ik de avond daarvoor gefloten had. Doen Stan en ik altijd. Soms kun je daar iets van leren. Zaterdag hebben we in Harderwijk gefloten, play-off halve finale in de hoofdklasse.” En toen ging de telefoon. „Ja, ik vind het prachtig. Zoiets stemt altijd tot grote tevredenheid”, klinkt het nuchter. „Na mij hebben ze Stan gebeld.”
Stan en Peter gaan ook sowieso nog een jaar als duo door. „Dat heeft op zich niets met de finale te maken hoor. We ontwikkelen ons door als arbiters. Je moet progressie zien, anders moet je niet met elkaar verder gaan.” Na het wethouderschap van Steenwijkerland pakte Peter het fluiten op niveau weer op. „En ik zit nu wel op het niveau waar ik graag wil zijn. Opnieuw de finale. Zo’n telefoontje, dat moment. Ja, dat is leuk.
Tweede finale op rij
Het is voor het arbiters-duo de tweede landelijke zaalfinale op rij. Ook de finalisten zijn dezelfde als vorig jaar, Fortuna uit Delft en PKC Papendrecht. Vorig jaar won PKC. De ambiance zal nu heel anders zijn. „Er mag weer publiek bij. Vorig jaar mocht dat niet vanwege corona. Op zich is het met publiek leuker, al wordt het qua activiteit wel een heel andere dimensie. Wat er van de tribunes geroepen wordt horen we als arbiters niet. Toch is dat vaak wel van invloed op het gedrag van spelers en speelsters. En dat maakt het fluiten van de wedstrijd voor arbiters complexer.”
Ahoy heeft een capaciteit van iets meer dan 16.000 stoelen. De finale, die ‘s middags om vier uur begint, is vaak uitverkocht. Kaartjes zijn gewild. „Geen idee of de finale zaterdag opnieuw uitverkocht is. Vanwege corona zijn er veel korfbalclubs die nog wedstrijden moeten spelen. Even afwachten.” Wel is het leuk dat korfbalvereniging Noveas uit Steenwijk met een bus richting Ahoy gaat om de finale te bezoeken. „Als ikzelf niet had mogen fluiten was ik ook met de bus meegegaan. Mijn vrouw en dochters gaan ook met de bus mee. Het wordt voor Noveas al de derde keer dat we naar de finale gaan. Vorig jaar mocht het niet.”
Een saai jaar wordt het zeker niet voor Van der Terp. Want komende zomer fluit hij, van 7 tot en met 17 juli, op de World Games in Amerika. „In Birmingham, Alabama. Geen verkeerd vooruitzicht.”